Femtocataractlaser

Met de komst van de eerste femtocataract laser in Limburg, is er nu een nieuwe procedure om cataract te opereren. Het oogcentrum en AZ Vesalius Tongeren-Bilzen hebben gekozen voor de femtocataract laser Lensx van de firma Alcon, wereldwijd de meest gebruikte en betrouwbare laser voor cataract.

De nieuwe laser zal, na programmatie door de oogchirurg, een groot deel van de cataractoperatie aan de hand van 3D intra-operatieve beelden uitvoeren.

Voor een aantal patiënten betekent dit een hogere precisie van de ingrepen waardoor een aantal speciale intra-oculaire lenzen beter en nauwkeuriger worden geplaatst.  Ook bij specifieke oogproblemen (hard cataract, slechte kwaliteit hoornvlies, …) biedt de laser voordelen ten opzichte van de standaard operatie.  Meer dan de helft van de operatie wordt uitgevoerd door de laser die op 60 seconden de verschillende insnedes plaatst, de kapselopening maakt en de lens in stukjes verdeelt. De oogchirurg moet nadien enkel nog de resten van de lens verwijderen en de  nieuwe lens inbrengen: op die manier wordt het chirurgisch deel van de operatie aanzienlijk ingekort.  Na de ingreep is er een vlotter herstel door de snelle genezing van de laserinsnedes.

 

Het oogcentrum in Tongeren is een chirurgisch centrum van hoog niveau.  Innovatie en nieuwe technieken zijn belangrijk en worden tijdig aangeboden indien ze een meerwaarde vormen voor onze patiënten.  

- 1986: de eerste ultrasone cataractoperaties in Limburg

- 1999: de eerste excimer laser in Limburg

- 2006: de eerste Intralase voor Lasik in België

- 2015: de eerste femtocataractlaser in Limburg

 - 2016: het eerste erkende chirurgisch oftalmologisch dagziekenhuis in Limburg

 

https://www.limburg-actueel.be/index.php?job=lve&id=12030#.VmdNHbjhCUl

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20151204_02005095/vesaliusziekenhuis-pakt-uit-met-nieuwe-techniek-voor-cataract-operaties