Oogarts groepspraktijk in Limburg

Specialist in ooglaser en lensimplantaten

MULTIFOCALE IMPLANTLENZEN, lensimplanten, implantaten, lensvervanging

(Multifocale) implantlenzen= multifocale lensimplanten= multifocale implantaten = multifocale lensvervanging.

Indien de lens van het oog vervangen wordt door een nieuwe kunstlens kan je kiezen tussen 2 verschillende opties.

1. Een lensimplant met goed zicht zonder bril op verschillende afstanden: MULTIFOCAAL LENS IMPLANT

2. Een lensimplant met goed zicht zonder bril op 1 afstand: UNIFOCAAL LENS IMPLANT

MULTIFOCALE IMPLANTLENZEN:

Zicht met monofocale lens

Zicht met multifocale lens

Een woordje uitleg over multifocale lensimplanten voor het zien zonder bril:

De multifocale implantlens is gemaakt om zowel ver als dichtbij te kunnen kijken. Het is een fijne oplossing voor wie graag zonder bril door het leven wil.

Wij implanteren de multifocale implantlenzen van de firma AMO, zowel de multifocale low-add als de Symphony: het zijn multifocale lenzen die weinig halo’s geven, en een goed zicht in de verte, op tussenafstand en nabij.

Wat is belangrijk om te weten:

Het zicht bij een multifocale implantlens is net iets minder scherp dan bij een unifocale lens, je mag je niet spiegelen aan een perfect scherpstellend oog ver en dicht van bv een 20-jarige. Lichte verschillen tussen beide ogen zullen bijna steeds waarneembaar zijn.Indien het licht minder goed is of indien men graag teksten dichtbij houdt kan een bijkomende leesbril nodig zijn in bepaalde omstandigheden.Dit weegt vaak niet op tegen de fijne brilvrije situatie op de meeste momenten van de dag.

Bij elke volledige multifocale oplossing voor het zien zonder leesbril worden er lichte halo’s waargenomen.Bij sommige patiënten helemaal niet, doch het is op voorhand belangrijk ermee te kunnen leven. In ruil krijg je ook heel wat comfort en een leven zonder leesbril. Het duurt enkele weken tot maanden vooraleer je hersenen gewend zijn aan het nieuwe zicht.

We bespreken de voor- en nadelen van zo’n mulifocale lensimplanten op je afspraak in onze lenskliniek.


Alle lenzen op een rijtje

Waarom kiezen we voor deze implantlenzen?

We hebben reeds meer dan 15 jaar ervaring met de implantlenzen van AMO omwille van hun uitstekende kwaliteit en precisie. De multifocale implantlenzen die zij ontwikkelden komen in verschillende studies* naar voor met het beste zicht op tussenafstand en dichtbij in vergelijking met de andere multifocale implantlenzen op de markt, het vertezicht is vergelijkbaar. Onze resultaten zijn erg goed en we verkiezen deze oplossing ten opzichte van andere ‘multifocale’ oplossingen waarbij 1 oog meer op ver en 1 oog meer op dicht wordt gericht.

* Invest Ophthalmol Vis Sci. 2015 Jun;56(6):3967-75.Halo and Through-Focus Performance of Four Diffractive Multifocal Intraocular Lenses.Vega F1 et al
* Eur J Ophthalmol. 2018 Jan;28(1):36-41. Visual acuity and image quality in 5 diffractive intraocular lenses. Cardona G1 et al

Kom ik in aanmerking voor een multifocale implantlens?

Tijdens het vooronderzoek op onze lenskliniek in het Oogcentrum worden heel wat metingen gedaan.Een van de belangrijkste metingen zijn de parameters van de bouw van je oog.Je ooglens moet namelijk van nature mooi gecentreerd zitten in het midden van je oog, indien dit niet zo is, zal een multifocale lens zijn werk niet goed kunnen doen en zoeken we beter andere oplossingen.

De toestellen Pentacam en Itrace zijn de paradepaardjes van de lenskliniek en brengen je oog volledig in kaart.

Verder trachten we op de pre-operatieve afspraak de juiste verwachtingen te creëren in functie van je dagdagelijkse activiteiten.Indien je erg perfectionistisch of ongeduldig ingesteld bent kunnen we je adviseren om voor een andere oplossing te kiezen die beter bij je past dan een multifocale implantlens.

Wat zijn de alternatieven voor de multifocale lensimplanten?

Indien je voor een eventuele lensoperatie erg hoge correcties hebt kan een implantlens met goed zicht zonder bril op 1 afstand vaak al een heel grote verandering en betere levenskwaliteit brengen.De andere afstanden kunnen dan opgelost worden met een lichte bril.

Indien je zoveel mogelijk brilvrij wil functioneren maar zonder multifocale lenzen zoeken we vaak naar een oplossing met monovisie.Hierdoor combineer je een oog met beter vertezicht met het andere oog met beter zicht nabij.Afhankelijk van de situatie voor de lensoperatie kan je hiermee gedeeltelijk tot volledig brilvrij mee zijn.Het zicht zal echter nooit zo optimaal zijn als met beide ogen, en het hangt vaak af van de situatie voor de ingreep.We bekijken samen de verschillende mogelijkheden en kunnen deze ook aantonen met pasbrillen en eventueel contactlenzen om te testen in de dagelijkse omgeving.

Ga naar lensoperatie met en zonder femto laser