Oogarts groepspraktijk in Limburg

Specialist in ogen laseren en lensimplantaten

Femtolasik ogen laseren

1. Wat is femtolasik? (Intralase®)

Femtolasik is wereldwijd de meest gebruikte techniek voor het laseren van ogen. Met de laser wordt een dun flapje gemaakt door duizenden microscopische bubbels.

Het flapje wordt losgemaakt en opgehoffen. De tweede laser (Excimer Laser) zorgt voor het weglaseren van het hoornvlies onder de flap. Na deze behandeling wordt het flapje opnieuw op zijn plaats gelegd.

We beschikken in het Oogcentrum over de eerste Intralase laser in België sinds 2008. Onze huidige femtolaser (Intralase®) maakt perfecte flappen in 12 seconden, met een snelheid van een fractie van het miljoenste van een seconde en luchtbelletjes met een grootte van 1/30000 van een mm. Daarna wordt de flap opgelicht en zal de Excimer Laser (Technolas, Teneo®) met uiterste precisie corrigeren.

Sinds begin 2018 beschikken we over de nieuwste Teneo 317, daarmee zijn we in ons oogcentrum toe aan de zevende generatie excimer laser voor het laseren van ogen!

Deze unieke laser zal de beelden die vooraf gecapteerd zijn met ongelooflijke precisie projecteren tijdens de laserbehandeling. Hierdoor wordt een specifiek patroon van aberaties (dit zijn de uitstralingen van het oog in het donker) en astigmatisme verwerkt in de standaard correctie tijdens de behandeling.

De ooglaser beschikt over een ultrasnelle eyetracking, een camera die constant tijdens de behandeling het oog meevolgt en de detail-afwijkingen corrigeert. De snelheid lijkt futuristisch, en is 5 keer sneller dan oudere lasertoestellen. De precisie voor alle specifieke behandelingen van bijziendheid, verziendheid,gecombineerd met astigmatisme en aberaties is subliem en niet te vergelijken met de voorgaande generaties ooglasers.

2. Voordelen van femtolasik behandeling met de Intralase®

Betrouwbaar

De femtolasik in combinatie met Excimer Laser is al meer dan 15 jaar een zeer veilige methode gebleken voor ooglaseren en geeft uitstekende en stabiele resultaten op lange termijn.

Wereldwijd is het de meest populaire en meest uitgevoerde ooglaserbehandeling.

(> 30 miljoen ingrepen)

Snel en pijnloos

Het maken van het flapje en de laserbehandeling duren in totaal ongeveer 15 minuten. Het laseren zelf duurt zowel voor flapje als behandeling minder dan 1 minuut. Beide ogen worden aansluitend behandeld.

Vlot herstel

Na een 4-tal uur is het zicht weer hersteld. Een optimaal zicht kan je verwachten na 1 week tot 3 maanden. Negen op tien patiënten kunnen de volgende dag comfortabel met de auto rijden. Je kan na 1-2 dagen het werk hervatten.

Gunstige prijs-kwaliteit verhouding

Ondanks het feit dat we met beide lasers topkwaliteit in huis hebben, slagen we er nog steeds in om de kostprijs exact hetzelfde te houden als 15 jaar geleden. De reden is de hoge turnover door onze naambekendheid in refractieve chirurgie.

Behandeling op maat: het wavefront verhaal

Kan de Teneo Excimer Laser meer dan je oogafwijking corrigeren?
Het ene oog is het andere niet, dat merk je ook als je in de wagen zit: je mag met 2 personen een juiste brilcorrectie dragen, toch zullen deze 2 personen veel kans hebben om verschillend te zien.
Ogen met een perfecte breking zien bij het kijken naar een ster een perfect punt, jammer genoeg zijn er weinig menselijke ogen die dit kunnen: de VS selecteerde met gelijkaardige Wavefront apparatuur, als degene die wij gebruiken, haar piloten. Enkel deze met een perfect zicht konden de opleiding voor gevechtsvliegtuigpiloot starten.
Dergelijke Wavefront toestellen stellen ons in staat het zicht vooraf aan de ingreep te beoordelen en eventuele verbeteringen aan te brengen aan het nachtzicht. We moeten realistisch zijn, mirakels zijn niet mogelijk, maar veel patiënten kunnen voordelen halen uit een Wavefront behandeling.

3. Wat is het resultaat van Femtolasik?

Onze jarenlange ervaring met de Intralase® leert ons dat de resultaten voor het laseren van ogen inderdaad indrukwekkend zijn. Femtolasik is wereldwijd de meest uitgevoerde ooglaserprocedure omwille van de betrouwbaarheid en als resultaat een snel herstel en prima gezichtsscherpte.

Een uur na de ingreep is het zicht meestal behoorlijk, na enkele uren al zeer goed. Er is wat irritatie de eerste uren. Na de laserbehandeling is het belangrijk om de eerste dagen frequent druppels toe te dienen. De eerste maand na de ingreep is het hoornvlies nog wat gezwollen waardoor men kringen rond de lichten kan zien ’s avonds, deze zullen langzaam verminderen.

Onze studie die de resultaten van de laatste 10 jaar ooglaser met femtolasik analyseert toont:

AFWIJKING VOORAF

KANS OP HERBEHANDELING OVER 10 JAAR

Myopie tot - 3,50 D

1%

Myopie tot - 5,00 D

2%

Myopie > - 5,00 D

4%

Astigmatisme> 3,00 D

5%

Wees steeds realistisch na een ooglaserbehandeling. Het zicht van iemand die flink bijziende was kan niet vergeleken worden met iemand die nooit een bril droeg. Zeker ’s avonds op een donkere weg ziet een bijziende minder goed. Verwacht een zicht dat vergelijkbaar is met contactlenzen. En ook al zou je een minimale afwijking overhouden, het zal de levenskwaliteit verhogen.

4. Mogelijke complicaties

Indien je geen enkel risico wil nemen kies je voor een bril.

Zowel ooglaseren als contactlenzen gaan gepaard met zeer kleine risico’s.

Het risico op infectie bij laserbehandelingen is kleiner in vergelijking met het risico op infecties, littekens en zichtsverlies bij het dragen van contactlenzen.

“Het risico op infectie van het hoornvlies bij het dragen van contactlenzen is 1-25/10 000.Het risico op zichtsverlies door contactlensinfectie is 0.6/10000. 1
Het risico op deze infectie is 3-17x hoger bij contactlenzen in vergelijking met LASIK patiënten over het verloop van 5 jaar. 2

1 Ophthalmology. 2008 Oct;115(10):1655-62. The incidence of contact lens-related microbial keratitis in Australia. Stapleton F1, Keay L, Edwards K, Naduvilath T, Dart JK, Brian G, Holden BA.
2 J Cataract Refract Surg. 2017 Jan;43(1):67-73. Risk for microbial keratitis: Comparative metaanalysis of contact lens wearers and post-laser in situ keratomileusis patients.Masters J1, Kocak M2, Waite A2.

Indien tijdens het maken van de flap een plotse beweging zou optreden kan de flap onvolledig zijn: in dat geval wordt de behandeling hervat onmiddellijk erna of soms op een later tijdstip, het zicht wordt daardoor niet beïnvloed. Plooitjes in de flap en het verschuiven van de flap komen bijna niet voor omwille van de betere vorm van de flap in vergelijking met de vroegere klassieke lasik. Sporadisch wordt een reactie onder de flap beschreven, in dit geval zijn extra medicatie en bijkomende controles nodig. Complicaties zoals ectasie (een zwakke plek in het hoornvlies), moeilijker zien in het donker en droge ogen zijn zeldzaam.

We beschikken over zeer specifieke toestellen om de juiste correctie in te stellen voor elke unieke patiënt te berekenen. Gelukkig is de huidige generatie van lasers uiterst precies. Sporadisch gedraagt het oog zich echter anders dan gemiddeld en zal ook een juiste berekening niet leiden tot een exact resultaat. Indien dit zich toch voordoet, bespreken we de beste oplossing om een extra correctie uit te voeren. Vooraleer een herbehandeling kan gebeuren moet de afwijking wel stabiel zijn.

5. Kostprijs

De kostprijs voor een Femtolasik ooglaserbehandeling bedraagt € 1350 per oog.

6. Praktische richtlijnen

1. Voor de ingreep:

 • Voor je ooglaser behandeling controleren we nog een laatste maal je oogmetingen, en wordt de hoornvliesscan opnieuw uitgevoerd. We zitten nog even samen om je goed te informeren over de behandeling en eventuele vragen te kunnen beantwoorden.
  Een rustgevend pilletje helpt om te ontspannen en de behandeling rustig te kunnen laten uitvoeren.

Oogdruppels

TOBRADEX

3 dagen VOOR de ingreep

3x/dag 1 druppel

Deze worden nadien verder gedruppeld

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

 • Stop make-up (ogen en gelaat) 3 dagen voor de ingreep. Verwijder uw make-up grondig!
 • Laat zachte contactlenzen 1 week, harde contactlenzen 6 weken voor de ingreep uit.
 • Zorg voor een chauffeur, u kan de dag zelf niet met de auto rijden.
 • Weet dat het gebruik van gsm niet toegestaan is in de laserruimte.
 • Draag geen sterk geurende parfums of aftershave. Geurpartikels in de lucht kunnen de werking van de laser verstoren.

2. De ingreep

Het laseren van je ogen gebeurt in 1 van de operatiezalen van het Oogcentrum, waar je plaatst neemt op de comfortabele ligstoel. Je oog wordt verdoofd met druppels en opengehouden met een houdertje, waar je snel aan went. Tijdens het maken van de flap geeft de laser een lichte druk op je oog gedurende een 13-tal seconden. De excimerlaser behandeling duurt tussen 3-11 seconden, afhankelijk van je afwijking. De totale behandeling met kleine rustpauze na het maken van de flapjes zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen. Nadien kan je in onze relaxruimte even uitrusten, om dan snel weer naar huis te vertrekken.

3. Na de ingreep

Oogdruppels

TOBRADEX

3x/dag 1 druppel

1 WEEK

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

HYLOGEL

3x/dag 1 druppel,
eventueel frequenter bij droogte

2 WEKEN

U krijgt de druppels na de behandeling

 • Verdeel de druppels over de dag (’s morgens, ’s middags, ’s avonds).
 • Indien u de 2 flesjes op hetzelfde moment druppelt, laat 1 minuut tussen beide druppels zodat de eerste druppel goed kan inwerken.
 • U krijgt een beschermende zonnebril (draag deze de eerste 2 dagen bij wind) en een beschermende bril voor ’s nachts en te douchen (1 week).
 • Het kan zijn dat er rode bloedvlekjes op de ogen voorkomen na de ooglaserbehandeling. Dit werd veroorzaakt door de druk bij het maken van de flap. Na een tiental dagen zal dit verdwijnen.
 • Na de laseringreep hebt u meestal enkele uren een schurend gevoel (zandkorrelgevoel), in deze periode is een beetje rust aangeraden. Nadien kan u normale activiteiten hervatten (lezen, TV, huishouden).
 • Er is een controle nodig 1-2 dagen na de ingreep, het juiste uur wordt u meegedeeld bij de ingreep.
 • Wat dien je te vermijden:
 • Indien er plots een ernstige vermindering van het zicht optreedt, indien je pijn krijgt of als je gewoonweg ongerust bent, neem contact op met het Oogcentrum.

Richtlijnen

Water en zeep in de ogen (douche)

5 dagen

Stofferige omgeving

5 dagen

Zware inspanningen

5 dagen

Make-up

1 week

Zwemmen

2 weken

Contactsporten

3 weken

Andere oog laser behandelingen zijn:

Ogen laseren met Lasek

Ogen laseren met Relex SMILE