Oogarts groepspraktijk in Limburg

Specialist in ogen laseren en lensimplantaten

ICL voorzetlens

1. Wat is een ICL lens ?

ICL is een implanteerbare lens die tussen de iris en eigen ooglens wordt geschoven om sterkte van het oog te corrigeren. Een soort van implant- contactlens. Het is een techniek die gebruikt worden indien je geen bril meer wenst te dragen of contactlenzen niet meer goed kan verdragen, een alternatief voor ogen laseren.


De lens wordt op maat gemaakt in verschillende sterktes:

Bijziendheid: van -0.5 tot -18 dioptrie
Verziendheid: van +0.5 tot +10 dioptrie
Astigmatisme: tot +6 dioptrie

Op deze manier wordt de correctie weggewerkt zonder het dragen van een bril of contactlenzen.

Om in aanmerking te komen voor een ICL lens is het noodzakelijk dat de voorste oogkamer voldoende groot is.

Bekijk hieronder een korte animatiefilm van de ingreep:2. Voordelen van de behandeling met de ICL LENS

Betrouwbaar

De ICL techniek wordt reeds meer dan 20 jaar uitgevoerd, met meer dan 1 000 000 lensimplanten wereldwijd en erg goede resultaten.

Veel mogelijkheden

Met een ICL lens kan een brede waaier aan oogcorrecties behandeld worden.Voor bijna elke correctie kan een lens op maat gemaakt worden.Met ooglaseren zit je met grotere beperkingen wat betreft de correcties, ook bij patiënten waarbij het hoornvlies niet geschikt is voor ooglaseren kan een ICL implant een goede oplossing zijn.

Een verwijderbare optie

Bij een grote verandering van de sterkte van de gewenste correctie of de beschikbaarheid van nieuwe mogelijkheden voor zichtcorrectie is ICL volledig verwijderbaar.

Bescherming tegen uv-stralen

Het materiaal waaruit de ICL bestaat heeft unieke eigenschappen die UV protectie bieden.

3. Wat is het resultaat van ICL ?

De resultaten na het plaatsen van een ICL zijn goed en vergelijkbaar met de resultaten van laserchirurgie.

Het zicht is vaak al scherp de dag na de ingreep, doch de snelheid waarmee uw zicht herstelt is zeer wisselend. Maak u daarover niet ongerust.

Gebruik uw beide ogen samen, dat maakt het kijken gemakkelijker. Vergelijk niet voortdurend het zicht van het rechter- en het linkeroog, de eerste maanden wisselt het zicht nog.

ICL voorzetlenzen kunnen halo’s geven, dat zijn lichte kringen rond lichten.Soms aanvankelijk overdag, nadien vrijwel steeds enkel ’s nachts. Indien je, zeker als je bijziend bent, ’s nachts je zicht eens test, dan ben je verbaasd dat je ook uitstralingen rond lichten ziet zowel met bril als met contactlenzen.De uitstralingen veranderen van vorm na een ICL-behandeling en zullen door de hersenen opnieuw moeten geaccepteerd worden. De halo’s zijn niet in die mate aanwezig dat ze als storend ervaren worden.

Wees steeds realistisch na een behandeling. Het zicht van iemand die flink bijziende was kan niet vergeleken worden met iemand die nooit een bril droeg. Zeker ’s avonds op een donkere weg ziet een bijziende minder goed. Verwacht een zicht dat vergelijkbaar is met contactlenzen. En ook al zou je een minimale afwijking overhouden, het zal de levenskwaliteit verhogen.

4. Mogelijke complicaties

Indien je geen enkel risico wil nemen kies je voor een bril.

Zowel ooglaseren als lensimplanten en contactlenzen gaan gepaard met zeer kleine risico’s.

“Het risico op infectie van het hoornvlies bij het dragen van contactlenzen is 1-25/10 000.Het risico op zichtsverlies door contactlensinfectie is 0.6/10000. 1
Het risico op infectie bij ICL lenzen is vergelijkbaar en wordt geschat op 1/6000.De uitkomst van een infectie kan gaan van perfect zicht tot ernstig zichtsverlies. 2

1 Ophthalmology. 2008 Oct;115(10):1655-62. The incidence of contact lens-related microbial keratitis in Australia. Stapleton F1, Keay L, Edwards K, Naduvilath T, Dart JK, Brian G, Holden BA.
2 J Cataract Refract Surg. 2009 Apr;35(4):766-9. Endophthalmitis rates after implantation of the intraocular Collamer lens: survey of users between 1998 and 2006. Allan BD1, Argeles-Sabate I, Mamalis N.

Bijkomend:

De ICL zit net voor de eigen ooglens, hierdoor bestaat er een potentieel risico op reactie van de eigen ooglens waardoor ze troebel wordt (cataract).De kans hierop is < 1/1000. Indien uitgesproken dienen de ICL lens en eigen ooglens vervangen te worden door een kunstlens.

Complicaties zoals moeilijker zien in het donker en oogdrukstijging zijn zeldzaam.

We beschikken over zeer specifieke toestellen om de juiste correctie voor elke unieke patiënt te berekenen en de lensimplanten corrigeren erg nauwkeurig. Het is zelden dat een juiste berekening niet leidt tot een exact resultaat. Indien dit zich toch voordoet, bespreken we de beste oplossing om een extra correctie uit te voeren.

Ook om de maat van de ICL – lens te bepalen hebben we de nieuwste technologie in huis.Sinds begin 2022 beschikken we als eerste in Vlaanderen over een Arcscan, dé referentie voor de meest nauwkeurige meting van de ICL-maat.Hierdoor is de kans op een ICL-wissel door een verkeerde lensgrootte zeer zeldzaam geworden.

5. Kostprijs

De kostprijs voor een ICL behandeling bedraagt € 1920-2550 per oog, afhankelijk van het type lens.

6. Praktische richtlijnen

1. Voor de ingreep:

o Voor je behandeling plannen we een uitgebreide meetafspraak waarbij je voorste oogkamer wordt opgemeten en de echografie je iris controleert op eventuele bijzonderheden. We zitten nog even samen om je goed te informeren over de behandeling en eventuele vragen te kunnen beantwoorden.

o Voor deze meetafspraken dienen zachte contactlenzen 3 dagen , harde contactlenzen 6 weken uitgelaten te worden, draag ook geen make-up .

o Stop make-up (ogen en gelaat) 5 dagen voor de ingreep. Verwijder uw make-up grondig

  • o Voor de ingreep dienen de zachte contactlenzen en de harde contactlenzen 3 dagen uitgelaten te worden . o Weet dat het gebruik van gsm niet toegestaan is in de operatieruimte. o Stop bloedverdunners en aspirine 1 week voor de ingreep. o Indien de ingreep onder algemene anesthesie werd gepland dient u nuchter te blijven vanaf 12u middernacht.
  • o Zorg voor een chauffeur, u kan de dag zelf niet met de auto rijden.

2. De ingreep zelf:

De ingreep gebeurt in het dagziekenhuis in Bilzen.Dit kan onder druppel- of algemene verdoving.

Via een kleine insnede wordt de ICL lens in het oog geplaatst. De operatie duurt ongeveer 10 minuten/oog.Nadien wordt u terug naar het dagziekenhuis gebracht.U kan de eerste uren hoofdpijn ervaren… We voorzien in de namiddag nog een laatste controle alvorens u weer naar huis vertrekt, voorzie u dus op een dagopname.

Na de ingreep zal er wat last zijn van het licht, met mogelijk schurend gevoel en tranen, het ooglid kan ook wat gezwollen zijn.Een licht schurend gevoel kan sporadisch enkele dagen tot weken aanhouden.


3. Na de ingreep

Oogdruppels

TOBRADEX

3x/dag

2x/dag

1x/dag

1ste WEEK

2de WEEK

3de WEEK

U krijgt deze medicatie na de behandeling

INDOCOLLYRE

3x/dag

3 WEKEN

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

  • Verdeel de druppels over de dag (’s morgens, ’s middags, ’s avonds)

Richtlijnen

  • Na de ingreep hebt u meestal enkele uren een schurend gevoel (zandkorrelgevoel), in deze periode is een beetje rust aangeraden. Zodra mogelijk kan u normale activiteiten hervatten (lezen, TV, huishouden).
  • Er is een controle nodig de dag na de ingreep, het juiste uur wordt u meegedeeld bij de ingreep.
  • Wat dien je te vermijden:
  • Indien er plots een ernstige vermindering van het zicht optreedt, indien je pijn krijgt of als je gewoonweg ongerust bent, neem contact op met het Oogcentrum.

Water en zeep in de ogen (douche)

5 dagen

Stofferige omgeving

5 dagen

Zware inspanningen

5 dagen

Make-up

1 week

Zwemmen

2 weken

Contactsporten

3 weken