Oogarts groepspraktijk in Limburg

Specialist in ogen laseren en lensimplantaten

ICL bijzetlens

1. Wat is een ICL lens ?

ICL is een implanteerbare lens die tussen de iris en eigen ooglens wordt geschoven om sterkte van het oog te corrigeren. Een soort van implant- contactlens. Het is een techniek die gebruikt worden indien je geen bril meer wenst te dragen of contactlenzen niet meer goed kan verdragen, een alternatief voor ogen laseren.


De implantlens wordt op maat gemaakt in verschillende sterktes:

Bijziendheid: van -0.5 tot -20 dioptrie
Verziendheid: van +0.5 tot +10 dioptrie
Astigmatisme: tot +6 dioptrie

De range aan correcties die met een ICL lens uitgevoerd kunnen worden is hierdoor groter dan bij het laseren van ogen.

Om in aanmerking te komen voor een ICL lens is het noodzakelijk dat de voorste oogkamer voldoende groot is.

Bekijk hieronder een korte animatiefilm van de ingreep:2. Voordelen van de behandeling met de ICL LENS

Betrouwbaar

De ICL techniek wordt reeds meer dan 20 jaar uitgevoerd, met meer dan 1 000 000 lensimplanten wereldwijd en erg goede resultaten.

Veel mogelijkheden

Met een ICL lens kan een brede waaier aan oogcorrecties behandeld worden. Voor bijna elke correctie kan een lens op maat gemaakt worden. Ook patiënten waarbij het hoornvlies niet geschikt is voor ogen laseren kunnen in aanmerkingen komen voor de ICL lens.

Een verwijderbare optie

Bij een grote verandering van de sterkte van de gewenste correctie of de beschikbaarheid van nieuwe mogelijkheden voor zichtcorrectie is ICL volledig verwijderbaar.

Bescherming tegen uv-stralen

Het materiaal waaruit de ICL bestaat heeft unieke eigenschappen die UV protectie bieden.

3. Wat is het resultaat van ICL ?

De resultaten na het plaatsen van een ICL zijn goed en vergelijkbaar met de resultaten van ooglaserchirurgie.
Het zicht is vaak al scherp de dag na de ingreep.
Wees steeds realistisch na een behandeling. Het zicht van iemand die flink bijziende was kan niet vergeleken worden met iemand die nooit een bril droeg. Zeker ’s avonds op een donkere weg ziet een bijziende minder goed. Verwacht een zicht dat vergelijkbaar is met contactlenzen. En ook al zou je een minimale afwijking overhouden, het zal de levenskwaliteit verhogen.

Mogelijke complicaties

Indien je geen enkel risico wil nemen kies je voor een bril.

Zowel ooglaseren als lensimplanten en contactlenzen gaan gepaard met zeer kleine risico’s.

“Het risico op infectie van het hoornvlies bij het dragen van contactlenzen is 1-25/10 000.Het risico op zichtsverlies door contactlensinfectie is 0.6/10000. 1
Het risico op infectie bij ICL lenzen is vergelijkbaar en wordt geschat op 1/6000.De uitkomst van een infectie kan gaan van perfect zicht tot ernstig zichtsverlies. 2

1 Ophthalmology. 2008 Oct;115(10):1655-62. The incidence of contact lens-related microbial keratitis in Australia. Stapleton F1, Keay L, Edwards K, Naduvilath T, Dart JK, Brian G, Holden BA.
2 J Cataract Refract Surg. 2009 Apr;35(4):766-9. Endophthalmitis rates after implantation of the intraocular Collamer lens: survey of users between 1998 and 2006. Allan BD1, Argeles-Sabate I, Mamalis N.

Bijkomend:

De ICL zit net voor de eigen ooglens, hierdoor bestaat er een potentieel risico op reactie van de eigen ooglens waardoor ze troebel wordt (cataract).De kans hierop is klein in de laatste studies, doch niet onbestaande. Indien uitgesproken dienen de ICL lens en eigen ooglens vervangen te worden door een kunstlens.

Complicaties zoals moeilijker zien in het donker en oogdrukstijging zijn zeldzaam.

We beschikken over zeer specifieke toestellen om de juiste correctie in te stellen voor elke unieke patiënt te berekenen, en de lensimplanten corrigeren erg nauwkeurig. Sporadisch gedraagt het oog zich echter anders dan gemiddeld en zal ook een juiste berekening niet leiden tot een exact resultaat. Indien dit zich toch voordoet, bespreken we de beste oplossing om een extra correctie uit te voeren.

De kans dat een ICL lens vervangen dient te worden omwille van een foutieve maat ondanks goede metingen is universeel 1/50.

5. Kostprijs

De kostprijs voor een ICL behandeling bedraagt € 1700-2300 per oog, afhankelijk van het type lens (vb torisch of niet bij astigmatisme).

6. Praktische richtlijnen

1. Voor de ingreep:

 • Voor je behandeling plannen we een uitgebreide meetafspraak waarbij je voorste oogkamer wordt opgemeten en de echografie je iris controleert op eventuele bijzonderheden. We zitten nog even samen om je goed te informeren over de behandeling en eventuele vragen te kunnen beantwoorden.
 • Voor deze meetafspraken dienen zachte contactlenzen 1 week, harde contactlenzen 6 weken uitgelaten te worden.
 • Stop make-up (ogen en gelaat) 5 dagen voor de ingreep. Verwijder uw make-up grondig!
 • Zorg voor een chauffeur, u kan de dag zelf niet met de auto rijden.
 • Weet dat het gebruik van gsm niet toegestaan is in de operatieruimte.

2. De ingreep

De plaatsing van het lensimplant gebeurt in tegenstelling tot het ogen laseren in het dagziekenhuis in Bilzen. In overleg onder druppel- of algemene verdoving.

Er wordt via een kleine insnede een ICL lens in het oog geplaatst. De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Nadien wordt u terug naar het dagziekenhuis gebracht. Enkele uren later controleren we graag nog even de ogen. Voorzie u dus op een dagopname.

Na de ingreep zal er wat last zijn van het licht, met mogelijk schurend gevoel en tranen, het ooglid kan ook gezwollen zijn. Een licht schurend gevoel kan sporadisch enkele dagen tot weken aanhouden.

3. Na de ingreep

Oogdruppels

TOBRADEX

3x/dag

2x/dag

1x/dag

1ste WEEK

2de WEEK

3de WEEK

U krijgt deze medicatie na de behandeling

INDOCOLLYRE

3x/dag

3 WEKEN

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

 • Verdeel de druppels over de dag (’s morgens, ’s middags, ’s avonds)
 • Indien u de 2 flesjes op hetzelfde moment druppelt, laat 1 minuut tussen beide druppels zodat de eerste druppel goed kan inwerken.

Richtlijnen

 • Na de ingreep hebt u meestal enkele uren een schurend gevoel (zandkorrelgevoel), in deze periode is een beetje rust aangeraden. Zodra mogelijk kan u normale activiteiten hervatten (lezen, TV, huishouden).
 • Er is een controle nodig de dag na de ingreep, het juiste uur wordt u meegedeeld bij de ingreep.
 • Wat dien je te vermijden:
 • Indien er plots een ernstige vermindering van het zicht optreedt, indien je pijn krijgt of als je gewoonweg ongerust bent, neem contact op met het Oogcentrum.

Water en zeep in de ogen (douche)

5 dagen

Stofferige omgeving

5 dagen

Zware inspanningen

5 dagen

Make-up

2 weken

Zwemmen

3 weken

Contactsporten

3 weken