Oogarts groepspraktijk in Limburg

Specialist in ogen laseren en lensimplantaten

Lasek ogen laseren

1. Wat is ogen laseren met LASEK

Lasek staat voor Laser Assisted Sub Epithelial Keratomileusis.

Bij LASEK ogen laseren wordt de bovenste laag van het hoornvlies (de epitheelcellen, nauwelijks 40 micron) weggeschraapt, er is hier dus geen sprake van een echte flap. De bovenste laag epitheelcellen groeit nadien weer aan, de behandeling is achteraf dus niet zichtbaar. Lasek is een verbetering van de vroegere PRK-behandeling.

Sinds begin 2018 beschikken we over de nieuwste Teneo 317, daarmee zijn we in ons oogcentrum toe aan de zevende generatie excimer laser!

Deze unieke laser zal de beelden die vooraf gecapteerd zijn met ongelooflijke precisie projecteren tijdens de laserbehandeling. Hierdoor wordt een specifiek patroon van aberaties (dit zijn de uitstralingen van het oog in het donker) en astigmatisme verwerkt in de standaard correctie tijdens de behandeling

De laser beschikt over een ultrasnelle eyetracking, een camera die constant tijdens de behandeling het oog meevolgt en de detail-afwijkingen corrigeert. De snelheid lijkt futuristisch, en is 5 keer sneller dan oudere lasertoestellen. De precisie voor alle specifieke behandelingen van bijziendheid, verziendheid, gecombineerd met astigmatisme en aberaties is subliem en niet te vergelijken met de voorgaande generaties lasers om ogen te laseren.

2. Voordelen van oog laseren met de LASEK

Betrouwbaar

De LASEK was de eerste techniek met goede en stabiele resultaten, en wordt reeds sinds 1999 uitgevoerd in ons Oogcentrum.

Behandelen van een dun hoornvlies

Omdat bij het oog laseren met LASEK enkel de bovenste 40 µm van het hoornvlies verwijderd wordt, blijft er meer marge over. Hierdoor kan gelaserd worden bij een dunner hoornvlies.

Gezien de ‘wonde’ echter open blijft is het herstel langzamer in vergelijking met femtolasik.

Hierdoor zullen de eerste 4 dagen ongemakkelijk zijn, en kan je best geen plannen maken.Het zicht zal nog niet helder zijn. Men moet rekenen op 8-10 dagen alvorens computerwerk vlot gedaan kan worden.

Gunstige prijs-kwaliteit verhouding

Ondanks het feit dat we met de nieuwste excimer ooglaser topkwaliteit in huis hebben, slagen we er nog steeds in om de kostprijs exact hetzelfde te houden als 15 jaar geleden. De reden is de hoge turnover door onze naambekendheid voor het laseren van ogen en andere refractieve chirurgie.

Behandeling op maat: het Wavefront verhaal

Net zoals bij de femtolasik kan er op maat behandeld worden.

3. Wat is het resultaat van LASEK ?

De resultaten van ogen laseren met Femolasik en LASEK zijn vergelijkbaar.

Ook de kans op herbehandeling is gelijk.

Het bereiken van het beoogde eindresultaat duurt met deze ingreep iets langer dan bij Femtolasik. Binnen een week wordt ongeveer 4/5e van het voorgenomen resultaat bereikt. Van een volledig herstel is slechts na enkele weken sprake.

4. Mogelijke complicaties bij ogen laseren

De complicaties zijn gelijkaardig aan deze voor de femtolasikbehandeling. Specifiek voor LASEK ogen laseren is er sporadisch (1/300) een moeizame heling van de wonde met haze tot gevolg (waas in de cornea), die veelal spontaan zal verdwijnen na 6-9 maanden.

5. Kostprijs oog laseren met LASEK

De kostprijs voor een LASEK behandeling bedraagt € 1050 per oog.

6. Praktische richtlijnen

1. Voor de ingreep:

 • Voor je behandeling controleren we nog een laatste maal je oogmetingen, en wordt de hoornvliesscan opnieuw uitgevoerd. We zitten nog even samen om je goed te informeren over de behandeling en eventuele vragen te kunnen beantwoorden. Een rustgevend pilletje helpt om te ontspannen en de behandeling rustig te kunnen laten uitvoeren.
 • Stop make-up (ogen en gelaat) 5 dagen voor de ingreep. Verwijder uw make-up grondig!
 • Laat zachte contactlenzen 1 week, harde contactlenzen 6 weken voor de ingreep uit.
 • Zorg voor een chauffeur, u kan de dag zelf niet met de auto rijden.
 • Weet dat het gebruik van gsm niet toegestaan is in de laserruimte.
 • Draag geen sterk geurende parfums of aftershave.Geurpartikels in de lucht kunnen de werking van de laser verstoren.

Oogdruppels

TOBRADEX

3 dagen VOOR de ingreep
3x/dag 1 druppel
Deze worden nadien verder gedruppeld

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling2. De ingreep

Het oog laseren gebeurt in 1 van de operatiezalen van het Oogcentrum, waar je plaatst neemt op de comfortabele ligstoel. Je oog wordt opengehouden met een houdertje, waar je snel aan went. Het oog wordt verdoofd met druppels, nadien wordt het oppervlakkig laagje weggeschraapt. De Excimer Laser behandeling duurt ongeveer 20 seconden. Nadien wordt een verbandcontactlens geplaatst. We behandelen eerst 1 oog, dan het andere.
Al deze handelingen zijn pijnloos.

De totale behandeling voor het laseren van je ogen zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen. Nadien kan je in onze relaxruimte even uitrusten, om dan snel weer naar huis te vertrekken. Na de laseringreep zal er last zijn van het licht, met een schurend gevoel en tranen, het ooglid kan ook gezwollen zijn. U neemt best wat pijnstillers (Paracetamol, Ibuprofen). Deze hinder zal in wisselende mate 3 dagen duren.

3. Na de ingreep

Oogdruppels

TOBRADEX

3x/dag

3 WEKEN

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

ACULARE

3x/dag

4 DAGEN

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

TOBREX

3x/dag

4 DAGEN

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

HYLOGEL

3x/dag 1 druppel,
eventueel frequenter bij gevoel van droogte

3 WEKEN

U krijgt de druppels na de behandeling

VIDISIC

1x ’s avonds,
start na afname van de lens

3 WEKEN

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

 • Indien u slaapt moet u niet druppelen, druppel wat frequenter als u wakker bent om aan het nodige aantal druppels per dag te komen.
 • Verdeel de druppels over de dag (’s morgens, ’s middags, ’s avonds)
 • Indien u de 2 flesjes op hetzelfde moment druppelt, laat 1 minuut tussen beide druppels zodat de eerste druppel goed kan inwerken.
 • U krijgt een beschermende zonnebril (draag deze de eerste 2 dagen bij wind) en een beschermende bril voor ’s nachts en om te douchen (1week). Bescherm je ogen de eerste 3 maanden goed met een zonnebril!
 • Rust goed, druppel veel en maak geen plannen de eerste dagen na de ingreep.
  De eerste dagen zijn de ogen pijnlijk en is het zicht erg wazig. De oppervlakkige wonde in het hoornvlies moet herstellen, deze genezing duurt gemiddeld 72 uur, maar eens de wonde dicht is er nog steeds een onregelmatigheid. Beschouw het als een schaafwonde op de huid die dichtgroeit en in het begin nog onregelmatig is.
  Het zicht zal zich na een 5-tal dagen beginnen herstellen, maar iedereen geneest op eigen ritme en er zijn individuele verschillen.
 • Op het einde van de ingreep wordt een verbandlens op het oog geplaatst, deze mag u er afhalen 4 dagen na de ingreep. Doe voor het afhalen een beetje Vidisic in het oog.
 • Er is een controle nodig 1-2 dagen na de ingreep, het juiste uur wordt u meegedeeld bij de ingreep.
 • Indien er plots een ernstige vermindering van het zicht optreedt, indien je pijn krijgt of als je gewoonweg ongerust bent, neem contact op met het Oogcentrum.
 • Wat dien je te vermijden:

Richtlijnen

Water en zeep in de ogen (douche)

5 dagen

Stofferige omgeving

5 dagen

Zware inspanningen

5 dagen

Make-up

1 week

Zwemmen

2 weken

Contactsporten

3 weken

Andere oog laser behandelingen zijn:

Ogen laseren met Femtolasik

Ogen laseren met Relex SMILE