Oogarts groepspraktijk in Limburg

Specialist in ogen laseren en lensimplantaten

Ouderdomsverziendheid of prebyopie

Ouderdomsverziendheid of prebyopie

Op de leeftijd van 40-50 jaar merkt men plots een grote verandering op aan de ogen: het scherpstellen veraf en dichtbij zonder of met 1 gewone bril lukt plots niet.

Kijk even naar het oogmodel op de figuur bovenaan: net achter het gekleurd deel van het oog zie je de ronde lens.Deze ooglens is verantwoordelijk voor het scherpstellen op voorwerpen in de verte en nabij.Plots wordt deze lens stijver, quasi steeds rond 45 jaar.Terwijl het altijd zo vanzelfsprekend was om op elke afstand goed te zien, heb je hier nu verschillende correcties en dus brillen voor nodig.

Hoe kan je dit oplossen?

1. Een leesbril of multifocale bril

Indien je geen correctie hebt in de verte kan je met een eenvoudige leesbril dichtbij goed lezen.De sterkte varieert in functie van de leeftijd, al zijn er individuele verschillen.

45-50 jaar: +1
50-55 jaar: +1.5
55-60 jaar: +2
60+: +2.5

Indien je al een brilsterkte in de verte nodig hebt, dien je over te schakelen naar 2 aparte brillen, of vaak handiger: een multifocale bril.

Veelgestelde vragen:

- Gaan mijn ogen achteruit door het dragen van een leesbril?

Ouderdomsverziendheid wordt veroorzaakt door het verstijven van de lens en kan je niet tegenhouden, je zal het ook niet verergeren door het gebruik van een leesbril.Mensen die het gebruik van een leesbril uitstellen trachten nog te lezen door veel inspanning te doen, maar dit is een weinig comfortabele oplossing.

- Kan een eenvoudige goedkope leesbril problemen geven aan mijn ogen?

Heel wat mensen lezen met een goedkope leesbril zonder enige klachten.De voorwaarde is dat beide ogen dezelfde correctie hebben. Het is echter zo dat de pupilafstand verschillend is voor iedereen en dat hier in deze eenvoudige brillen geen rekening mee gehouden wordt. Bovendien zijn de glazen vaak niet zo helder als de op maat gemaakte leesbril.Het is zo dat eenvoudige leesbrillen geen oogafwijkingen veroozaken, ze kunnen zeker nuttig zijn om bv meerdere leesbrillen op verschillende plaatsen te hebben, voor langer werk nabij blijft een op maat gemaakte het meest comfortabel.

- Zal ik wennen aan een multifocale bril?

De huidige generatie multifocale brillen zijn erg goed en worden op uw maat gemaakt.Aan een goed afgestelde bril zullen de meesten goed wennen, al blijven er uitzonderingen.Helaas weet je het niet zonder het uit te testen.

2. Contactlenzen

Het aanpassen van contactlenzen met monovisie (1 oog ver, en 1 oog dicht) of multifocale contactlenzen kan een goede oplossing zijn.Al zijn hier vaak beperkingen in en zijn multifocale lenzen vaak een compromis-oplossing tussen ver en dicht.

3. (Multifocale) implantlenzen

De eigen ooglens blijft geen leven lang helder, op onze levensweg vertroebelt de lens op een bepaald moment (meestal rond 60-75 jaar al zijn hier grote variaties in).De lens hindert dan het zicht en moet vervangen worden (cataract).

Gezien de betrouwbaarheid van deze ingrepen en de mooie resultaten wat betreft zien zonder bril is de interesse voor deze ingrepen op steeds jongere leeftijd gegroeid.

Het vervangen van de eigen ooglens door een kunstlens of lens implantaat is een goede keuze bij patiƫnten van 50-60+ die een oplossing zoeken om te kunnen zien zonder bril of leesbril.

Het vervangen van de lens door een gewone unifocale implantlens waarmee je goed ver kan zien, in combinatie met een leesbril na de ingreep kan al een fijne oplossing zijn indien je tevoren een grote brilsterkte had.

Indien je in aanmerking komt voor een multifocaal lensimplant kan het zicht verbeterd worden, zowel in de verte en dichtbij, zonder bril.

Ga naar multifocale implantlenzen