Oogarts groepspraktijk in Limburg

Specialist in ogen laseren en lensimplantaten

Relex SMILE ogen laseren

1. Wat is SMILE?

Femtolasik is wereldwijd de meest gebruikte techniek voor het laseren van ogen.
Smile is een nieuwere variant van ogen laseren waarbij via een kleine insnede in het oog een lenticule uit het hoornvlies gehaald wordt.

2. Voordelen van SMILE behandeling

Betrouwbaar

De SMILE behandeling (2010) heeft als nieuwkomer zijn strepen verdiend en is een goede en betrouwbare ingreep voor geschikte patiënten.
Tot heden zijn er in de wetenschappelijke literatuur kleine variaties maar geen significante verschillen tussen femtolasik en smile (www.pubmed.com).
De lange termijn resultaten zijn minder gekend bij SMILE.

Snel en pijnloos

Het uitvoeren van een SMILE ooglaserbehandeling is vergelijkbaar met een femtoLASIK behandeling en duurt 5-10 minuten per oog.

Vlot herstel

De dag na de ingreep is het zicht vaak goed, maar nog niet optimaal zoals bij femtolasik ogen laseren. Een perfect zicht kan je verwachten na 1 week tot 3 maanden. Negen op tien patiënten kunnen de volgende dag comfortabel met de auto rijden. Je kan na 1-2 dagen het werk hervatten.

3. Wat is het resultaat van SMILE?

SMILE ooglaser heeft goede resultaten.

De dag na de ingreep is het zicht goed, maar nog niet optimaal. Er is wat irritatie de eerste uren. Na de laserbehandeling is het belangrijk om de eerste dagen frequent druppels toe te dienen. De eerste maand na de ingreep is het hoornvlies nog wat gezwollen waardoor men kringen rond de lichten kan zien ’s avonds, deze zullen langzaam verminderen.

Het nadeel van de SMILE ooglaser behandeling tov femtoLASIK is de moeilijkere herbehandeling (met een tweede LASEK procedure), de minder precieze centrage bij astigmatisme en het ontbreken van een wavefront behandeling op maat.

Wees steeds realistisch na een laserbehandeling. Het zicht van iemand die flink bijziende was kan niet vergeleken worden met iemand die nooit een bril droeg. Zeker ’s avonds op een donkere weg ziet een bijziende minder goed. Verwacht een zicht dat vergelijkbaar is met contactlenzen. En ook al zou je een minimale afwijking overhouden, het zal de levenskwaliteit verhogen.

4. Mogelijke complicaties

Indien je geen enkel risico wil nemen kies je voor een bril.
Zowel ogen laseren als contactlenzen gaan gepaard met zeer kleine risico’s.
Het risico op infectie bij laserbehandelingen is kleiner in vergelijking met het risico op infecties, littekens en zichtsverlies bij het dragen van contactlenzen.

“Het risico op infectie van het hoornvlies bij het dragen van contactlenzen is 1-25/10 000.Het risico op zichtsverlies door contactlensinfectie is 0.6/10000. 1
Het risico op deze infectie is 3-17x hoger bij contactlenzen in vergelijking met LASIK patiënten over het verloop van 5 jaar. 2

1 Ophthalmology. 2008 Oct;115(10):1655-62. The incidence of contact lens-related microbial keratitis in Australia. Stapleton F1, Keay L, Edwards K, Naduvilath T, Dart JK, Brian G, Holden BA.
2 J Cataract Refract Surg. 2017 Jan;43(1):67-73. Risk for microbial keratitis: Comparative metaanalysis of contact lens wearers and post-laser in situ keratomileusis patients.Masters J1, Kocak M2, Waite A2.

Indien tijdens het ooglaseren een plotse beweging zou optreden kan de gelaserde zone onvolledig zijn: in dat geval wordt de behandeling hervat onmiddellijk erna of soms op een later tijdstip, het zicht wordt daardoor niet beïnvloed. Sporadisch wordt een reactie in de femto-laservlakken beschreven, in dit geval zijn extra medicatie en bijkomende controles nodig. Complicaties zoals ectasie (een zwakke plek in het hoornvlies), moeilijker zien in het donker en droge ogen zijn zeldzaam.

We beschikken over zeer specifieke toestellen om de juiste correctie in te stellen voor elke unieke patiënt te berekenen. Gelukkig is de huidige generatie van lasers uiterst precies. Sporadisch gedraagt het oog zich echters anders dan gemiddeld en zal ook een juiste berekening niet leiden tot een exact resultaat. Indien dit zich toch voordoet, bespreken we de beste oplossing om een extra correctie uit te voeren. Vooraleer een herbehandeling kan gebeuren moet de afwijking wel stabiel zijn.

5. Kostprijs

De kostprijs voor een Smile ooglaserbehandeling bedraagt € 1900 per oog.

6. Praktische richtlijnen

1. Voor de ingreep:

 • Voor je behandeling controleren we nog een laatste maal je oogmetingen, en wordt de hoornvliesscan opnieuw uitgevoerd. We zitten nog even samen om je goed te informeren over de behandeling en eventuele vragen te kunnen beantwoorden.
  Een rustgevend pilletje helpt om te ontspannen en de behandeling rustig te kunnen laten uitvoeren.

Oogdruppels

TOBRADEX

3 dagen VOOR de ingreep
3x/dag 1 druppel
Deze worden nadien verder gedruppeld

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

 • Stop make-up (ogen en gelaat) 5 dagen voor de ingreep. Verwijder uw make-up grondig!
 • Laat zachte contactlenzen 1 week, harde contactlenzen 6 weken voor de ingreep uit.
 • Zorg voor een chauffeur, u kan de dag zelf niet met de auto rijden.
 • Weet dat het gebruik van gsm niet toegestaan is in de laserruimte.
 • Draag geen sterk geurende parfums of aftershave.Geurpartikels in de lucht kunnen de werking van de laser verstoren.

2. De ingreep

Een SMILE ooglaserbehandeling van je ogen gebeurt niet in ons Oogcentrum, maar in het Laser Vision Center in Deinze, Antwerpen.
Je oog wordt verdoofd met druppels en opengehouden met een houdertje, waar je snel aan went.
De SMILE femtolaser werkt met een tussenstuk dat zich zachtjes vastzet op je oog.Op enkele minuten worden de verschillende vlakken gelaserd.Na een korte pauze verwijderd de oogarts met een spateltje de centrale lenticule.
Nadien kan je nog even uitrusten, om dan snel weer naar huis te vertrekken.

3. Na de ingreep

Oogdruppels

TOBRADEX

3x/dag 1 druppel

1 WEEK

U krijgt dit voorschrift voor de behandeling

HYLOGEL

3x/dag 1 druppel,
eventueel frequenter bij droogte

2 WEKEN

U krijgt de druppels na de behandeling

 • Verdeel de druppels over de dag (’s morgens, ’s middags, ’s avonds).
 • Indien u de 2 flesjes op hetzelfde moment druppelt, laat 1 minuut tussen beide druppels zodat de eerste druppel goed kan inwerken.
 • U krijgt een beschermende zonnebril (draag deze de eerste 2 dagen bij wind) en een beschermende bril voor ’s nachts en te douchen (1 week).
 • Het kan zijn dat er rode bloedvlekjes op de ogen voorkomen na de ooglaserbehandeling. Dit werd veroorzaakt door de druk bij het maken van de flap. Na een tiental dagen zal dit verdwijnen.
 • Na de laseringreep hebt u meestal enkele uren een schurend gevoel (zandkorrelgevoel), in deze periode is een beetje rust aangeraden. Nadien kan u normale activiteiten hervatten (lezen, TV, huishouden).
 • Er is een controle nodig 1-2 dagen na de ingreep, het juiste uur wordt u meegedeeld bij de ingreep.
 • Wat dien je te vermijden:
 • Indien er plots een ernstige vermindering van het zicht optreedt, indien je pijn krijgt of als je gewoonweg ongerust bent, neem contact op met het Oogcentrum.

Richtlijnen

Water en zeep in de ogen (douche)

5 dagen

Stofferige omgeving

5 dagen

Zware inspanningen

5 dagen

Make-up

1 week

Zwemmen

2 weken

Contactsporten

3 weken

Andere oog laser behandelingen zijn:

Ogen laseren met Femtolasik

Ogen laseren met Lasek