Oogarts groepspraktijk in Limburg

Specialist in ogen laseren en lensimplantaten

Veel gestelde vragen

Indien je geen enkel risico wil nemen kies je voor een bril. Zowel ooglaseren als contactlenzen gaan gepaard met zeer kleine risico’s. Het risico op infectie bij laserbehandelingen is kleiner in vergelijking met het risico op infecties, littekens en zichtsverlies bij het dragen van contactlenzen.

“Het risico op infectie van het hoornvlies bij het dragen van contactlenzen is 1-25/10 000. Het risico op zichtsverlies door contactlensinfectie is 0.6/10000. 1 Het risico op deze infectie is 3-17x hoger bij contactlenzen in vergelijking met LASIK patiënten over het verloop van 5 jaar.2“

1 Ophthalmology. 2008 Oct;115(10):1655-62. The incidence of contact lens-related microbial keratitis in Australia.Stapleton F1, Keay L, Edwards K, Naduvilath T, Dart JK, BrianG, Holden BA.
2 J Cataract Refract Surg. 2017 Jan;43(1):67-73. Risk for microbial keratitis: Comparative metaanalysis of contact lenswearers and postlaser in situ keratomileusis patients.Masters J1, Kocak M2, Waite A

De kans op droge ogen of een instabiel hoornvlies is met de huidige moderne technieken zeldzaam.Bij het vooronderzoek krijg je een goed beeld van het risicoprofiel.

De brilcorrecties waarvoor je in aanmerking komt om te laseren zitten tussen +2 en-8, afhankelijk van een aantal parameters van je oog .Om een goed en juist advies te krijgen dient u een vooronderzoek te plannen bij de oogarts. Hier wordt je oog opgemeten en kunnen de verschillende mogelijkheden besproken worden. Indien je niet in aanmerking komt voor een laserbehandeling kan een ICL implantlens vaak ook een oplossing zijn.

Ooglaseren is niet pijnlijk. Je oog wordt verdoofd met druppeltjes. Je merkt wel wat druk, maar de ingreep is voor de meeste patiënten aangenamer dan een tandartsbezoek.

Het oog is een dynamisch gegeven, we kunnen enkel stellen dat 98% van de patiënten na 25 jaar een stabiele correctie vertoont. Indien er toch verdere achteruitgang van de correctie is, is een herbehandeling bij de meeste patiënten mogelijk.

Een multifocaal lensimplant kan een oplossing bieden voor leesproblemen.

Tijdens een vooronderzoek zorgen we graag voor een realistische verwachting.

Er zijn tot heden nog geen multifocale implantlenzen die voor iedereen een perfect zicht kunnen garanderen.De huidige implantlenzen zorgen wel voor een aangenaam functioneel zicht ver en dicht.Kom langs voor een advies op maat, met onze ervaring in dit domein kunnen we je de behandeling al dan (nog) niet aanraden.

Een lensimplant is een intraoculaire procedure en de risico’s zijn zeldzaam doch niet onbestaande.Meer informatie kan u terugvinden via deze link (>Multifocale lenzen – complicaties)

Ja zeker, door de sublieme precisie en snelle eyetracker van de Teneo 317 zal ieder astigmatisme precies gecorrigeerd kunnen worden , hou er rekening mee dat een sterk astigmatisme meer kans heeft dat het in een tweede tijd moet bijgecorrigeerd worden.

Neen, de bedoeling is zeker om de verkeerde brekingen te verminderen maar een arendszicht geven zal niet kunnen.Meestal verbetert het zicht in het donker wel, soms is het spectaculair veel beter.

De standaard is dat je de eerst uren wel wat wazig ziet , na een achttal uren wordt het zicht beter , dat zal dan nog progressief verbeteren de weken die volgen op de behandeling.

Ja in het begin zullen de ogen mogelijks een korte tijd droger zijn. De reden is dat de flap moet herstellen, net zoals bij iedere ingreep in het lichaam is er een genezingsfase. Na een 4-tal weken zullen de ogen hetzelfde droogtegevoel hebben als vroeger zonder lenzen

Ja, het is mogelijk om nadien nog een extra correctie uit te voeren, de dikte van het hoornvlies speelt daarin een rol.